Mechanische ventilatie

In de meeste huizen vinden we een mechanisch ventilatiesysteem. Een dergelijk systeem zuigt in verschillende ruimtes lucht af. Vervolgens wordt verse lucht door de ontstane onderdruk via roosters bij het raam automatisch naar binnen gezogen. Mechanische ventilatie is minder duurzaam dan balansventilatie, omdat de opgewarmde lucht in huis, naar buiten wordt afgevoerd en er koude buitenlucht wordt aangezogen.

Balansventilatie

Verse lucht komt normaal gesproken binnen via raampjes of roosters. Bij balansventilatie gebeurt dat via een buizensysteem van ventilatiekanalen. Balansventilatie is een van de vormen die er zijn bij ventilatiesystemen.

In de woonkamer en in slaapkamers zit er in het plafond of hoog in een muur een ventiel, waar de lucht door wordt ingeblazen. Er wordt evenveel lucht de woning ingevoerd als dat er wordt afgevoerd uit keuken, badkamer en toilet. Daar komt de naam balansventilatie vandaan. Het hele systeem is in balans.

In een ventilatiebox lopen de kanalen voor de verse lucht en voor de oude afvoerlucht langs elkaar, waardoor de warmte van de oude binnenlucht overgaat op de verse lucht van buiten. In principe wordt de uitgaande lucht niet vermengt met de uitgaande lucht. Alleen de warmte wordt overgedragen. De lucht die de woon- en slaapkamers wordt ingeblazen, heeft daardoor al een aangename temperatuur. Dit proces heet warmteterugwinning. Er wordt hierdoor ook bespaard op de gasrekening. De elektriciteitsrekening is iets hoger, maar in een gemiddelde woning is er sprake van financieel voordeel.

Voor- en nadelen van balansventilatie

Het grote voordeel voor de gezondheid is dat bewoners ook in de winter goed blijven ventileren. De grote nadelen zijn dat de ventilatoren geluid maken (ook in de slaapkamer), en dat veel mensen de systemen niet goed begrijpen. Ook de bediening wordt als ingewikkelder ervaren. Wanneer de systemen niet krachtig genoeg zijn, dan is de hoeveelheid ventilatie niet voldoende. Vooral als balansventilatiesysteem ouder wordt, is een minder goed werkend ventilatiesysteem een risico.

Wilt u onderhoud voor uw balans of mechanische ventilatie, neem dan contact met ons op, of bel: 0226 316 444.